Η αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει στα ιπτάμενα οχήματα, με στόχο έως το 2040 οι αστικές μετακινήσεις να διεξάγονται… από αέρος!
Μπορεί οι τεχνολογίες των ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων να έχουν ήδη πάρει φωτιά, η αυτοκινητοβιομηχανία όμως δεν επαναπαύεται και καταστρώνει ήδη τα σχέδια της για το επόμενο mega-project. Το Urban Air Mobility.
Τόσο η ηλεκτροκίνηση όσο και η αυτόνομη οδήγηση είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις… από αέρος μετακινήσεις. Μάλιστα, στο σύνολο τους τα υψηλόβαθμα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό είναι μέλλον της αυτοκίνησης, δίνοντας μάλιστα στο εγχείρημα τον τίτλο «mega-urbanization».
H Hyundai ένα βήμα μπροστά από το ανταγωνισμό
Ο όμιλος Hyundai προχώρησε πρόσφατα σε μια τεράστια επένδυση, ιδρύοντας εξειδικευμένο τμήμα το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά… με τα «flying cars»! Το πόσο πιστεύει άλλωστε στο project «Urban Air Mobility Division» ο κορεατικός κολοσσός, φάνηκε και από μια ακόμα κίνηση του. Η πρόσληψη του Dr. Jaiwon Shin (πρώην επικεφαλής στον τομέα Aeronautics Research Mission Directorate στη NASA) αποδεικνύει ότι ο όμιλος Hyundai έχει πάρει το όλο θέμα πολύ ζεστά.
«Έχοντας δουλέψει στην έρευνα και ανάπτυξη αεροσκαφών στη NASA για περισσότερα από 30 χρόνια, είμαι πολύ ενθουσιασμένος και συνάμα ταπεινός για την ευκαιρία που μου δίνεται να βοηθήσω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου το στρατηγικό πλάνο της Hyundai για τα ιπτάμενα οχήματα», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής του προγράμματος «Urban Air Mobility Division», Dr. Jaiwon Shin.
Το νέο αυτό τμήμα της Hyundai θα αναπτύξει τις βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η «αστική αεροπορική κινητικότητα», ένας τομέας που αναμένεται να γιγαντωθεί μέσα στην επόμενη 20ετία δημιουργώντας μια αγορά αξίας μεγαλύτερης των 2 τρισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ!
Παρόλο που η Hyundai είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που δημιουργεί εξειδικευμένο τμήμα ανάπτυξης της εν λόγω τεχνολογίας, στο παρελθόν, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε αντίστοιχα πρότζεκτ, με «εξωτερικούς» βέβαια συνεργάτες και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Toyota για παράδειγμα, επένδυσε σε ένα καινοτόμο πρότζεκτ μιας ομάδας μηχανικών αναπτύσσοντας ένα ιπτάμενο όχημα -για ένα άτομο- το οποίο είχε ως στόχο να ανάψει την Ολυμπιακή φλόγα το 2020 στο Τόκιο. Βέβαια ελέω COVID-19, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διεξήχθησαν και το ιπτάμενο μοντέλο της Toyota παραμένει παροπλισμένο στο έδαφος. Αυτό κάθε άλλο παρά πτόησε τον ιαπωνικό γίγαντα ο οποίος έχει ήδη συμφωνήσει και με την καλιφορνέζικη φίρμα, «Joby Aviation», για την από κοινού δημιουργία ενός νέου ιπτάμενου μοντέλου. Μάλιστα, η επένδυση σε πρώτη φάση έχει ξεπεράσει τα 500 εκ. δολάρια και έπεται συνέχεια.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος ο Akio Toyoda «οι αερομεταφορές είναι ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ για όλους εμάς στην οικογένεια της Toyota, στο οποίο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να εξελίσσουμε παράλληλα με το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης».
Η Audi από μέρους της, είχε ζητήσει τα «φώτα» του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού γίγαντα Airbus, παρουσιάζοντας από κοινού το πρωτότυπο Pop.Up Αir Τaxi. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το εν λόγω πρότζεκτ μπαίνει προς ώρας στον πάγο, καθώς τόσο η Audi όσο και η Airbus δε δείχνουν να βρίσκουν το σωστό πλαίσιο συνεργασίας.
Ο όμιλος Daimler έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο στην γερμανική Volocopter με στόχο την δημιουργία τόσο ιπτάμενων ταξί όσο και ιπτάμενων οχημάτων. Ο γερμανικός όμιλος θεωρεί ότι τα ιπτάμενα ταξί είναι η ενδεδειγμένη λύση κινητικότητας για τα πολυσύχναστα αστικά κέντρα, καθώς θα αποφορτίσουν τους μποτιλιαρισμένους δρόμους βοηθώντας τα μέγιστα και την προστασία του περιβάλλοντος, όντας φυσικά ηλεκτρικά.
Τo Volocopter είναι ένα διθέσιο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης/προσγείωσης, με ακτίνα δράσης 27 km και έχει ήδη λάβει προσωρινή έγκριση για να πετάει από τους αρμόδιους φορείς της Γερμανίας.
Η Aston Martin έχει παρουσιάσει το Volante Vision Concept, πραγματοποιώντας μάλιστα και δοκιμαστική πτήση στο αεροδρόμιο Farnborough στην Αγγλία, με τη Zhejiang Geely Holding Group της Κίνας, να αποκτά ήδη από το το 2017 το πλειοψηφικό πακέτο της Terrafugia, μιας αμερικανικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην κατασκευαστή αεροσκαφών.
Και η Porsche στο παιχνίδι;
Η Porsche, είναι αναμφίβολα ένα σύμβολο για την αυτοκίνηση. Ωστόσο, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: μπορεί μια εταιρεία, ακόμα κι αν αυτή είναι του μεγέθους της Porsche, να επιβιώσει στο μέλλον πουλώντας μόνο αυτοκίνητα;
Με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η τεχνολογία και οι νέες τάσεις στον χώρο της αυτοκίνησης οφείλει κανείς να λειτουργήσει «επαναστατικά» και καινοτόμα. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο αγγλικό περιοδικό Autocar, ο Lutz Meschke, επιβεβαίωσε ότι η γερμανική φίρμα «ψάχνεται» και πρέπει να επενδύσει σε νέες «start-up» τεχνολογικού ενδιαφέροντος, που να δίνουν λύσεις στο «αύριο» των μετακινήσεων στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος!
Ο Lutz Meschke, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να βρούμε λύσεις που να ταιριάζουν στη φιλοσοφία της εταιρείας μας. Οι προτάσεις που έχουμε στα χέρια μας και επεξεργαζόμαστε στην παρούσα φάση δεν επαρκούν για να διατηρήσουν την κερδοφορία σε μια εταιρεία σαν την Porsche. Θα πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή ανάμεσα στην καινοτομία και την κερδοφορία. Σήμερα, οι φανατικοί υποστηρικτές μας είναι πρόθυμοι να αγοράσουν και ένα και δύο και τρία μοντέλα μας. Στο μέλλον όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί σε ένα ή και κανένα αφού το τοπίο στις αστικές μετακινήσεις θα έχει αλλάξει πλήρως».
Με πιο απλά λόγια, ο Lutz Meschke, ίσως, και να φωτογράφισε το μέλλον της εταιρείας… στον αέρα! Άλλωστε, η Porsche μπορεί ακόμα να μην έχει παρουσιάσει επίσημα κάποιο ιπτάμενο όχημα, υπέγραψε όμως προσύμφωνο συνεργασίας με την Boeing για την εξέλιξη και δημιουργία ιπτάμενων οχημάτων!
Από το 2018, ο αριθμός των εταιρειών που ασχολούνται ενεργά με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αεροσκαφών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 50%. Περίπου 200 νέες εταιρείες έχουν εμπλακεί στο παιχνίδι λαμβάνοντας μάλιστα επιχορηγήσεις από ιδιώτες επενδυτές ή εταιρείες άνω των 2 δισ. δολαρίων.
Η αστική αεροπορική κινητικότητα (UAM) όπως γίνεται αντιληπτό αναπτύσσεται ραγδαία και όσο κι αν ακούγεται μακρινό ως σενάριο, ορισμένες εταιρείες που πρωτοπορούν στον εν λόγω τομέα στοχεύουν μέχρι το 2030 να προσφέρουν υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών για τα αστικά κέντρα των μεγαλουπόλεων με μοντέλα κάθετης απογείωσης/προσγείωσης!
Σίγουρα, το νομοθετικό πλαίσιο είναι ακόμα ανύπαρκτο για τέτοιου είδους οχήματα, προφανώς και θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που θα χειρίζονται με ασφάλεια τις πτήσεις στους ουρανούς των μεγαλουπόλεων, αλλά επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι άπαξ και η τεχνολογία αυτών των οχημάτων είναι σε θέση να υποστηρίξει την ασφαλή πτήση των επιβατών, τότε τα όποια εμπόδια θα ξεπεραστούν σχετικά γρήγορα και… εύκολα.
Πηγή: drive.gr