Τα κουνάβια αγαπούν να μασάνε λάστιχα και πλαστικά. Τα συνηθέστερα θύματά τους είναι μπουζοκαλώδια, κολάρα ψύξης, μονώσεις καλωδιώσεων και ηχομονωτικά υλικά.
Αν και η ADAC λέει ότι δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ζημιών σε σωληνάκια φρένων και ελαστικά(ευτυχώς…), τα εξαρτήματα που μασάνε τα κουνάβια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ζημιές.
Αν ανοίξουν τρύπες στις ελαστικές φούσκες των ημιαξονίων ή της κρεμαγέρας, το νερό και η σκόνη θα καταστρέψουν σταυρούς και άκρα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πολυδάπανες επισκευές.
Μια τρύπα σε κολάρο ψύξης μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του κινητήρα, καμένη φλάντζα,ραγισμένο καπάκι ή ακόμα και κόλλημα του κινητήρα με ολέθριες συνέπειες.
Κι αν έχει μασηθεί καλώδιο της ανάφλεξης, ο κινητήρας θα ρατάρει, άκαυτη βενζίνη θα βγει από την εξαγωγή και θα καταστρέψει τον καταλύτη – πού θέλει πολλά λεφτά για να αλλαχτεί.
Όσο για τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, αν τα κουνάβια φάνε τα καλώδια υψηλής τάσης, μπορεί να πάρουν και φωτιά.
Το κακό είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν μόνο για το χαλασμένο εξάρτημα, δηλ. το μπουζοκαλώδιο ή το κολάρο, και όχι για τη ζημιά που μπορεί αυτό να έχει φέρει, δηλ. τον χαλασμένο καταλύτη ή την καμένη φλάντζα καπακιού.
Με άλλα λόγια, τα 60 εκατομμύρια ευρώ των ζημιών κάθε χρόνο είναι στην ουσία πολύ περισσότερα, αφού δεν περιλαμβάνονται αφενός οι περιπτώσεις όπου δεν διεκδικήθηκε αποζημίωση και αφετέρου το κόστος των παράπλευρων ζημιών που δεν αποζημιώθηκαν.