Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και σχηματίζεται ανάμεσα στις εκβολές του Αχελώου και του Εύηνου. Στα 22.000 στρέμματα που καταλαμβάνει, η στάθμη του νερού είναι γύρω στο μισό με ένα μέτρο και σε πολύ λίγα σημεία φτάνει τα 5-6 μέτρα.
Αυτή η μοναδική περιοχή της χώρας έχει χαρακτηριστεί Περιβαλλοντικό Πάρκο και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar. Πρόκειται ουσιαστικά για παραθαλάσσια λίμνη, δίπλα στο Μεσολόγγι. Από την ανοιχτή θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου χωρίζεται με ένα παράκτιο διάζωμα που δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. Το μεγαλύτερο βάθος της αγγίζει και τα έξι μέτρα αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πολύ ρηχή. Κοντά στις ακτές το βάθος είναι πολύ μικρό κι έτσι ο τόπος είναι ιδανικός για αλυκές.
Εκτός από υδροβιότοπος, τα νερά της είναι και ιαματικά και γι’ αυτό το λόγο τα καλοκαίρια θα συναντήσετε πολλούς λουόμενους στον δρόμο της Αγίας Τριάδας, στα μέσα της διαδρομής προς Τουρλίδα. Ο ευεργετικός άργιλος αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της κατάκλισης από κολυμβητές και παραθεριστές. Στο εκκλησάκι αυτό που φαίνεται από τον δρόμο, στις 25 Μαρτίου του 1826, δόθηκε μια ηρωική μάχη όπου μόλις 150 υπερασπιστές της πόλης κατατρόπωσαν υπεράριθμους εισβολείς.
Οι φερτές ύλες του ποταμού Ευήνου σε συνδυασμό με τα νερά της θάλασσας έχουν δημιουργήσει ένα υγρότοπο που αποτελείται από εκτεταμένα λασποτόπια, καλαμιώνες, αλμυρόβαλτους, ψαθοτόπια και λουρονησίδες. Σημαντική είναι η παρουσία μεγάλης έκτασης αμμοθινών που αποτελούν φυσικό φράγμα για το αλμυρό νερό και βοηθούν στην αποτροπή διάβρωσης της παράκτιας ζώνης.
Σήμερα παρά τον ανθρώπινο παράγοντα και τις αδυναμίες των τοπικών φορέων που είναι αρμόδιοι για την λιμνοθάλασσα, τα νερά διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους. Η αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί βασική οικονομική πηγή για τους κατοίκους και την περιοχή. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και κινητοποίηση διότι το πλούσιο οικοσύστημα έχει αρχίσει να διαταράσσεται και να απειλείται.
Θα διασχίσετε λοιπόν την λιμνοθάλασσα και θα φτάσετε στο νησάκι της Τουρλίδας το οποίο προσφέρεται για μπάνιο, καφέ, φαγητό και σίγουρα θα απολαύσετε τη βόλτα στην λιμνοθάλασσα. Θα αφεθείτε για λίγο στις μοναδικές αντανακλάσεις του ήλιου στα ήρεμα και γαλήνια νερά της. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μερικά από τα μοναδικά τοπικά εδέσματα όπως το περίφημο αβγοτάραχό της που βγαίνει από τον θηλυκό κέφαλο που λέγεται μπάφα.
Η βόλτα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος θα σας γεμίσει με τις ομορφότερες εικόνες και θα σας προτρέψει να την επισκεφθείτε ξανά.
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου απέχει από την Αθήνα 260 χιλιόμετρα. Ξεκινώντας τη διαδρομή από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε την Αττική Οδό προς Ελευσίνα για να συνεχίσετε προς τον αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός με κατεύθυνση προς Κόρινθο. Παραμείνετε αριστερά προς Πάτρα για να εισέλθετε στον αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός. Συνεχίστε προς τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τον αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός μέχρι την έξοδο προς την Εθνική Οδό Ρίου – Αγρινίου. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε την Επαρχιακή Οδό Αιτωλικού – Αστακού για να φτάσετε στον προορισμό σας.
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου απέχει 260 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.
Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι το κόμβο του Ρίο. Στη συνέχεια θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου – ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας που υπάρχει πριν το σταθμό διοδίων στο Αντίρριο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την θέα της περιοχής από την πεζογέφυρα που υπάρχει. Από το Αντίρριο ξεκινάει ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος «Ιόνια Οδός» (Αντίρριο-Ιωάννινα) μέσω του οποίου θα φτάσετε στο Μεσολόγγι, και στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.