Στην αύξηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους – μέλη της Hellastron αναφέρθηκε ο Δημήτριος Γκατσώνης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Hellastron, στο πάνελ για την αυτοκίνηση / ηλεκτροκίνηση / υδρογονοκίνηση με συμμετοχή των Eυ. Μπεκιάρη (Διευθυντής ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ), Κ. Καλογήρου (Enterprises Business Unit Leader, PLANET) και Δ. Καββούρη (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Συγγελίδη), κατά την Ημέρα Μεταφορών του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2024, στις 17 Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 79 φορτιστές σε 48 σημεία, κυρίως στους «ΣΕΑ», ενώ έως το τέλος της χρονιάς, τα σημεία θα φτάσουν τα 51 και οι φορτιστές τους 101 (ταχυφορτιστές DC), οι 60 εκ των οποίων θα είναι άνω των 100 kW.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πάνω από 200 αυτοκίνητα θα μπορούν να φορτιστούν ταυτόχρονα», εξήγησε ο κ. Γκατσώνης.
Αναλύοντας τη μέση απόσταση των σημείων φόρτισης στον αυτοκινητόδρομο από την Πάτρα έως της Θεσσαλονίκη, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Hellastron σημείωσε πως σήμερα είναι 53 χλμ. και 137 χλμ. για φορτιστές άνω των 100kW.
Μέχρι το τέλος του έτους, η μέση απόσταση για τους ταχυφορτιστές θα μειωθεί στα 43 χλμ. (68 χλμ. για άνω των 100 kW) και μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι περίπου 40-50 χλμ., που είναι και ο στόχος για τα σημεία φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους, ενώ ο αριθμός των φορτιστών θα αυξάνεται ανάλογα με τη ζήτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Γκατσώνη, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα θα αποτελέσει η παροχή ενέργειας, με δεδομένη την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Σχετικά με την υδρογονοκίνηση, ο κ. Γκατσώνης είπε πως παρακολουθούνται οι τεχνολογικές εξελίξεις, θα πάρει όμως τουλάχιστον 10 – 20 χρόνια για να τεθεί σε πλήρη εμπορική χρήση.