Πόσο εφικτό είναι τελικά να υπάρξουν πόλεις δίχως αυτοκίνητα; Στην Ισπανία πάντως μια πόλη δείχνει να το έχει πετύχει.
Στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, κοντά στην ακτή του Ατλαντικού υπάρχει μια πόλη 83.000 κατοίκων, η Pontevedra, που τα τελευταία 20 χρόνια ζει δίχως αυτοκίνητα στο κέντρο της.
Την ώρα που οι γερμανικές πόλεις προσπαθούν να νομοθετήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων και το Λονδίνο βάζει διόδια σε όσους θέλουν να μπουν στο κέντρο της πόλης, στην Pontevedra έχουν καταφέρει να ζουν 20 χρόνια τώρα δίχως αυτοκίνητο.
Στο κέντρο της πόλης κυκλοφορούν μόνον ελάχιστα αυτοκίνητα για τον εφοδιασμό των καταστημάτων που γίνεται σε αυστηρά επιλεγμένες ώρες και κάποια – λίγα – μέσα μαζικής μεταφοράς. «Ο πεζός είναι ο βασιλιάς» λέει με καμάρι ο δήμαρχος της πόλης, την ώρα που η ομόλογός του στο Παρίσι, η Anne Hidalgo, δηλώνει πως μια τέτοια πόλη ονειρεύεται.
Πόσο εφικτό είναι όμως να εφαρμοστεί το πείραμα της Pontevedra και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Οι ειδικοί τονίζουν πως όσο πιο μικρή πόλη τόσο πιο εύκολο. Σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο αλλά και η Αθήνα δεν είναι και τόσο εύκολο να κλείσεις το κέντρο. Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις την πρόσβαση των πολιτών, να φτιάξεις αξιόπιστες συγκοινωνίες, περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, δίκτυο εφοδιασμού των καταστημάτων, ποδηλατόδρομους κτλ, και στη συνέχεια σταδιακά να διώξεις τα αυτοκίνητα.
Φανταστείτε την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Πόσο εύκολο είναι να γίνουν όλα αυτά; Και κυρίως ποιο είναι το κόστος. Φανταστείτε ακόμη και τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, εμπορικών συλλόγων, κτλ.
Δύσκολη άσκηση που μάλλον δεν βγαίνει. Ή για να βγει χρειάζεται χρόνο μπόλικο και χρήμα ακόμη περισσότερο.
Αν θέλουμε πιο ανθρώπινες πόλεις από αυτές που έχουμε, υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις έως ότου φτάσουμε στη επίπεδο της Pontevedra.
Ίσως αρχίζοντας από το χτίσιμο αξιόπιστων και μη ρυπογόνων δικτύων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενισχύοντας τα μέσα σταθερής τροχιάς, επεκτείνοντας πεζόδρομους, φτιάχνοντας ποδηλατόδρομους. Τα Τρίκαλα είναι η μόνη ελληνική πόλη που ξέρουμε να έχει κάνει κάποια τέτοια ουσιαστικά βήματα.
Στη συνέχεια πρέπει να βγάλεις εκτός κυκλοφορίας τα παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα.
Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που μαστίζεται από οικονομική κρίση και έχει γίνει ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης που μαζεύει όλα τα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά της.
Όσο για την ηλεκτροκίνηση, καλύτερα να μην το συζητήσουμε…
Το πείραμα της Pontevedra μπορεί να εξιτάρει την Anne Hidalgo για το Παρίσι, αλλά παραμονές εκλογών ας μην βάζουμε ιδέες στους υποψήφιους δημοτικούς μας άρχοντες. Μπορεί να βρεθεί κάποιος που να μας υποσχεθεί πως θα κάνει την Αθήνα Pontevedra και το χειρότερο, μπορεί να τον πιστέψουμε.
Πηγή: drive.gr