Αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης και προσαρμοζόμενος ρυθμιστής ταχύτητας γίνονται υποχρεωτικά από το 2022 και έπονται πολλά περισσότερα.
Ύστερα από τους αερόσακους, το EBS και το ESP που είναι ήδη υποχρεωτικός εξοπλισμός για όλα τα αυτοκίνητα, το αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης και προσαρμοζόμενος ρυθμιστής ταχύτητας γίνονται υποχρεωτικά από το 2022. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει το οπλοστάσιο ασφαλείας των αυτοκινήτων, επιβάλλοντας επίσης επιπλέον εξοπλισμό.
Με 578 ψήφους υπέρ και 30 κατά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χθες Τρίτη 16/4 με μεγάλη πλειοψηφία τη νέα νομοθεσία για το AEB και το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας. Έτσι, όλα τα νέα μοντέλα θα έχουν από το 2022 ένα σύστημα «έξυπνης προσαρμογής» της ταχύτητας, το οποίο θα προειδοποιεί τους οδηγούς για υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων, χωρίς όμως την αυτόματη μείωση της ταχύτητας. Επίσης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, το οποίο είναι ήδη υποχρεωτικό στα φορτηγά και στα λεωφορεία, καθώς και σύστημα διατήρησης της πορείας μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσης τους κατασκευαστές να διευκολύνουν την εγκατάσταση αλκολομετρητή και να εξοπλίσουν τα αυτοκίνητά τους με μια προειδοποιητική συσκευή για την υπνηλία και την απώλεια της προσοχής του οδηγού, καθώς και ένα καταγραφικό δεδομένων ατυχημάτων (μαύρο κουτί), όπως αναφέρει το κείμενο που ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για να δικαιολογήσει αυτήν του την απόφαση, το Κοινοβούλιο εκτιμά ότι 25.000 άνθρωποι στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους σε οδικά ατυχήματα και περίπου 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα υποχρεωτικά νέα βοηθήματα θα μπορούσαν να «σώσουν χιλιάδες ζωές τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει συνεπώς να εφαρμοστούν από τον Μάιο του 2022 για τα νέα μοντέλα, αλλά θα είναι αναγκαία από το 2024 για τα υπάρχοντα.
Αυτή η καλπάζουσα εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας θα διευκολύνει επίσης την εξέλιξη και ανάπτυξη του αυτόνομου αυτοκινήτου, το οποίο χρειάζεται τις περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες. Εκείνο βέβαια που παραμένει παγίδα είναι οι τιμές. Η Πολωνή εισηγήτρια με το θεόμακρο όνομα, η Róża Maria Barbara Gräfin von Thun und Hohenstein, διαβεβαίωσε ότι η εγκατάσταση αυτών των τεχνολογιών δεν θα προκαλέσει αύξηση των τιμών: «Οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις είναι ψηφιακές και η μαζική παραγωγή των ψηφιακών λύσεων δεν θα κάνει τα αυτοκίνητα ακριβότερα».
Και επικαλέστηκε μελέτη που υπολόγισε σε 70 έως 80 ευρώ ανά αυτοκίνητο το κόστος όλων αυτών των εξοπλισμών, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομίες κλίμακας που σχετίζονται με τη γενίκευσή τους.
Μένει να δούμε αν σκέπτονται και εκτιμούν το ίδιο και οι κατασκευαστές.
Πηγή: drive.gr