Γιατί πλέον η εξειδίκευση για την αεριοκίνηση είναι πλέον σε υψηλά επίπεδα & ποιους experts τελικά επιλέγουν όσοι θέλουν να μετατρέψουν τα αυτοκίνητα τους και γιατί;

Υπάρχουν επαγγελματίες στο κλάδο που αν τους ρωτήσεις «πως πάει η αγορά», σού απαντάνε «πάγωσε» και άλλοι που δεν προλαβαίνουν στη κυριολεξία να μιλήσουν (από την πολλή δουλειά).

Το υγραέριο και το φυσικό αέριο ως καύσιμα κίνησης έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια λόγω  της αύξησης των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ μα κυρίως  λόγω της ανάγκης των πολλών για οικονομία.

Προχωρώντας στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των σημείων ανεφοδιασμού (κυρίως για το LPG) κάλυψε ΟΛΗ την επικράτεια. Το ίδιο συνέβη και με τους εγκαταστάτες.

Συνεχόμενη ανοδική πορεία το LPG. Ανερχόμενη δύναμη το CNG

Το υγραέριο, ως  εναλλακτικό καύσιμο κίνησης, έχει σκαρφαλώσει στην 1η θέση της προτίμησης του αγοραστικού κοινού, για την οικονομική του μετακίνηση, αποτελώντας την εύκολη, οικονομική και γρήγορης απόσβεσης  λύση (με «δραχμικό»  όφελος που φτάσει και το 50% εξοικονόμησης σε σχέση με τη βενζίνη).

Από την άλλη το φυσικό αέριο είναι ακόμα πιο οικολογικό, πιο οικονομικό και αναμένεται να «καλπάσει» τώρα που οι «παίκτες» της προμήθειας φυσικού αερίου πολλαπλασιάζονται και το –κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του- δίκτυο ανεφοδιασμού θα διευρυνθεί σημαντικά. Οι αντιπροσωπείες έχουν ήδη «λάβει θέση» (με αρκετά μοντέλα Cng στη γκάμα τους). Μα το ίδιο ισχύει και για TOP experts (εγκαταστάτες της ελληνικής αγοράς) που βλέποντας την ευκαιρία να ρχεται, ετοιμάζονται, εκπαιδεύονται, πιστοποιούνται και θα είναι οι κερδισμένοι της «πίτας» των εγκαταστάσεων (που μοιραία θα γίνουν) !

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων οδηγών εδώ και πολλά χρόνια προχωρούν σε after market μετατροπές με υγραέριο και φυσικό αέριο, προκειμένου να επιτύχουν τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων. ¶λλωστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υγραεριοκίνηση χρησιμοποιείται σε πάνω από 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων, ενώ τα αυτοκίνητα που κινούνται με  φυσικό αέριο φτάνουν τα 14,5 εκατομμύρια, τα οποία ανεφοδιάζονται σε περισσότερα από 20 χιλιάδες πρατήρια σε 2.400 πόλεις σε όλο τον κόσμο !

«Πάγωσε» η αγορά ή είναι πιο ακμαία από ποτέ;

Εν έτει 2018 οι απόψεις μεταξύ των επαγγελματιών  στην αγορά της Αεριοκίνησης, διίστανται. ¶λλοι λένε πως η αγορά «πάγωσε», ενώ άλλοι δεν προλαβαίνουν να μιλήσουν, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

Ισχύουν και τα δύο ! Καθώς οι μέν περιμένουν «να γίνει κάτινα αλλάξουν τα πράγματα στο πολιτικό ή στο οικονομικό σκηνικό ή στο να καταλάβει ρε παιδί μου ο καταναλωτής ό,τι τον συμφέρει ή να ψάξει ο καταναλωτής να με βρει αφού ΕΓΩ ξέρω καλά την αεριοκίνηση και αυτοί πάνε στον κάθε άσχετο». Υπάρχουν βέβαια και οι δε. Αυτοί που «κυνηγάνε» την δουλειά, την εξελίσσουνεπιμορφώνονται , πιστοποιούνται, συμβαδίζουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Επιπλέον ενημερώνουν τους πελάτες τους σωστά και με απλή γλώσσα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού δεν είναι όλοι ενημερωμένοι σωστά και πλήρως για τα οφέλη της αεριοκίνησης (ενώ κυκλοφορούν και «δράκοι» ή «αστικοί μύθοι» γύρω από “1 γνωστό που είχε κάποια προβλήματα”).  Καλύπτουν με σωστή εφαρμογή, σε σωστό χρόνο και σωστή τιμή τον πελάτη, τοποθετώντας το κατάλληλο κίτ (φροντίζοντας έτσι ότι ο πελάτης θα έχει πλέον το κεφάλι του ήσυχο και θα απολαύσει τα τεράστια οφέλη οικονομίας, που του προσφέρουν το υγραέριο ή το φυσικό αέριο). ΚΑΙ προβάλουν την δουλειά και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα «χτίζοντας διαρκώς το όνομα τους» !

Η πιο ώριμη περίοδος

Είναι δεδομένο ότι η αλματώδης εξέλιξη των συστημάτων αλλά και της υποδομής των εγκαταστατών, έφερε τον περιορισμό  των «παιδικών ασθενειών» γύρω από το LPG και το CNG.   

Όπως δείχνουν τα δεδομένα της αγοράς,  η παρούσα χρονική στιγμή είναι ιδανική για όποιον ενδιαφέρεται να τοποθετήσει ένα σύστημα υγραεριοκίνησης στο αυτοκίνητό του. 


10 οφέλη από την εγκατάσταση-χρήση  LPG ή CNG

  • Αυξημένη οικονομία στις μετακινήσεις που μπορεί να φτάσει το 50%.
  • Το υγραέριο ως καύσιμο δεν περιέχει μόλυβδο και συνεπώς δεν βλάπτει τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα, γεγονός που συμβάλλει στη μακροζωία του.
  • Λόγω του ότι το αυτοκίνητο κινείται με δύο διαφορετικά καύσιμα και έχει δύο δεξαμενές, αυξάνεται σημαντικά η αυτονομία του.
  • Περιβαλλοντικά οφέλη, μιας και με τη χρήση υγραερίου μειώνεται η εκπεμπόμενη ποσότητα CO2 έως και 10%.
  • Ανάλογα με τη χρήση, η απόσβεση του κόστους της μετατροπής μπορεί να επιτευχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Η χρήση τους στα Ι.Χ. επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς διαχέεται άμεσα στον αέρα, ανιχνεύεται πιο εύκολα σε περίπτωση διαρροής και δεν είναι καθόλου τοξικό για τον άνθρωπο.
  • Με δεδομένο ότι ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο καίει 1 λτ./10 χλμ., τότε η αυτονομία αυξάνεται κατά 350 περίπου χιλιόμετρα (η δεξαμενή δεν γεμίζει στο 100%), αν η χωρητικότητα της δεξαμενής είναι κοντά στο μέσο όρο των 40 λίτρων.
  • Υπολογίζεται πως ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιεί υγραέριο, εκπέμπει περίπου 12% λιγότερο CO2, μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου και 20% με 40% λιγότερους υδρογονάνθρακες, σε σχέση με τον αντίστοιχο βενζίνης.
  • To φυσικό αέριο ΔΕΝ μπορεί να νοθευτεί καθώς παρέχεται υπό πίεση με ειδικούς αγωγούς κατευθείαν από το εθνικό σύστημα μεταφοράς στα πρατήρια.
  • Τα μέχρι στιγμής γνωστά κοιτάσματα φυσικού αερίου επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών με βάση τα σημερινά δεδομένα κατανάλωσης για 120 έτη.

Ποιο από τα δύο τελικά θα διαλέξεις;

Όμως ποιο αέριο από τα δύο; Εδώ δεν υπάρχει απλή απάντηση. Από τη μία το υγραέριο έχει την πιο ώριμη τεχνολογία, έχει την καλύτερη κάλυψη δικτύου για εφοδιασμό στα περισσότερα πρατήρια (τώρα και στα ΕΚΟ Lpg πρατήρια), ενώ έχει και την καλύτερη μορφή μεταφοράς αφού είναι υγροποιημένο και έτσι χωράει πολύ σε σχετικά μικρό δοχείο.

Το φυσικό αέριο από την άλλη είναι πιο καθαρό για το περιβάλλον, είναι  ακόμα πιο ακίνδυνο γιατί είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και διασπείρεται σε περίπτωση διαρροής.
Όμως έχει περιορισμένο δίκτυο ανεφοδιασμού, ενώ λόγω του ότι είναι απλά συμπιεσμένο και όχι υγρό, δίνει μικρότερη αυτονομία ανάμεσα στα γεμίσματα.

Με δεδομένη την ασφάλεια και των δύο καυσίμων, η απάντηση στο ποιο από τα δύο έχει να κάνει και με γεωγραφικά κριτήρια. Για όσους έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρατήρια φυσικού αερίου, η λύση αυτή μπορεί να είναι οικονομικότερη, ενώ για όλους τους άλλους το υγραέριο ακούγεται σαφώς καλύτερο.

Πηγή: autotriti.gr