«Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση ώστε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό»
«Η Ελλάδα στατιστικά βρίσκεται στην υψηλότερη θέση θανάτων στην Ευρώπη ανά μονάδα πληθυσμού στα τροχαία ατυχήματα που αφορά την ηλικία 15-29». Αυτή την αποκάλυψη έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την οδηγική παιδεία που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων συγκοινωνιολόγων, Δημήτρης Κατσώχης.
Να επισημάνουμε ότι τη σημερινή ημερίδα διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης του προγράμματος YEARS σχετικά με τους κινδύνους και τις συστάσεις πολιτικής για την ασφάλεια των νεαρών χρηστών της οδού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα χάνουν την ζωή τους νεαρά άτομα κυρίως άνδρες, γιατί αυτοί στερούνται σε μεγάλο βαθμό της εμπειρίας στην οδήγηση. Οι άνδρες είναι περισσότεροι αφού ως οδηγοί είναι αριθμητικά περισσότεροι, αλλά και γιατί αυτοί εκτίθενται περισσότερο στο τιμόνι και προσπαθούν να σώσουν καταστάσεις», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατσώχης που ήταν και ο κύριος συντονιστής της ημερίδας.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, Γεωργία Αλεξοπούλου τόνισε πως: «είναι λυπηρό στην Ελλάδα να συμβαίνουν τόσα πολλά ατυχήματα σε νεαρά άτομα. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση ώστε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό».
Στην Ελλάδα τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για νέους από 15 έως 29 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών & 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30-44, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω τραυματισμών.
Ο βασικότερος ωστόσο παράγοντας για τα μεγάλα ποσοστά νεανικής θνησιμότητας από τραυματισμούς σε τροχαία δυστυχήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η μη τήρηση των σχετικών νόμων.
Το 2016 τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.
Η κυριότερη αιτία των τροχαίων είναι η αμέλεια των οδηγών. Η απόσπαση προσοχής του οδηγού από αιτίες όπως είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου, η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση των τροχαίων στις νεαρές ηλικίες.
(Πηγή: Νίκος Τσάδαρης, Newsbeast.gr), ΙΟΑΣ,