Αρμονικά ενταγμένη στο βραχώδες ανάγλυφο της περιοχής βορειοδυτικά από τη Μεγαλόπολη και νότια από τη Δημητσάνα, η Καρίταινα (Καρύταινα, η παλαιότερη ονομασία της) συγκαταλέγεται στους τόπους εκείνους του Μοριάπου κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο διάβα των αιώνων.

Πετρόχτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές, γραφικά καλντερίμια και παλαιές εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα του παραδοσιακού οικισμού, ο οποίος κατέχει σύμφωνα με μια εκδοχή τη θέση της αρχαίας Βρένθης, διαδραμάτισε δε σημαντικό ρόλο επί Φραγκοκρατίας (βαρονία της Καρύταινας) και Tουρκοκρατίας.

Το κάστρο της Καρίταινας, από τα πλέον αξιόλογα ολόκληρης της Πελοποννήσου, χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα, με την κατασκευή του να αποδίδεται στη φράγκικη οικογένεια ντε Mπριέλ (Μπρυγέρ).
Χτισμένο τον 13ο αιώνα, το πετρόκτιστο φράγκικο κάστρο δεσπόζει στον μεγάλο βράχο πάνω απο τον οικισμό της Καρύταινας. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της βυζαντινής κυριαρχίας και αίγλης που μετατράπηκε σε καταφύγιο και προμαχώνας κατά την Τουρκοκρατία. Ακριβώς δίπλα ο βυζαντινός ναός της Παναγίας που ονομάστηκε αργότερα ώς “εκκλησία του Κολοκοτρώνη.
Στους κατοπινούς αιώνες το κάστρο-σύμβολο της Καρίταινας γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Τούρκων και των Βενετσιάνων. Κατά τη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821 είχε εγκατασταθεί σε αυτό ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης.

Από την άποψη των θρησκευτικών μνημείων της Καρίταινας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ναός της Zωοδόχου Πηγής, με εξαιρετικό καμπαναριό, και το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Καρίταινας συγκεντρώνει δικαιολογημένα το τοξωτό γεφύρι του Αλφειού, μαζί με τον εφαπτόμενο σε αυτό ναΐσκο της Παναγίας. Στις όχθες των δύο ποταμών αλλά και στην κοιλάδα που απλώνεται μπροστά στην Καρύταινα οι μοναδικές εναλλαγές του τοπίου σε συνδυασμό με την οργιώδη βλάστηση που κυριαρχεί, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που αποζημιώνει τους επισκέπτες. Πόλος έλξης για όλη την περιοχή, είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις.
Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το υγεινό κλίμα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαινάλου.

Η Καρίταινα είχε το προνόμιο να απεικονίζεται σε ένα από τα τελευταία ελληνικά χαρτονομίσματα, το πεντοχίλιαρο του 1984. Στην πρόσθια όψη του είχε τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στην οπίσθια το ιστορικό πέτρινο πεντάτοξο παραδοσιακό γεφύρι της Καρύταινας. Λέγεται μάλιστα ότι ο “Γέρος του Μοριά” διατηρούσε σπίτι στην Καρύταινα.

 

Μπορείτε να φτάσετε στην Καρύταινα οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου (Ολυμπία Οδός), καθώς και η λειτουργία του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας (Μορέας) όχι μόνο διασφαλίζουν την ασφάλεια και την άνεση του ταξιδιού αλλά παράλληλα αναδυκνείουν την φυσική ομορφιά του τοπίου από το οποίο διέρχονται. Από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέας θα βγείτε στην έξοδο προς Μεγαλόπολη και περνώντα την πόλη θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό Μεγαλόπολης-Ανδρίτσαινας και στη συνέχεια την επαρχιακή οδό Στεμνίτσας Καρύταινας μέχρι την Καρύταινα.