Με την αυτόνομη οδήγηση οι δρόμοι θα γίνουν πιο ασφαλείς, και τα όποια ατυχήματα δεν θα οφείλονται σε ανθρώπινο σφάλμα, οπότε τι θα κάνουν οι ασφαλιστικές;

Η αυτόνομη οδήγηση θα περιορίσει αρκετά τα ατυχήματα στο δρόμο, τόσο που ίσως να αμφισβητηθεί ακόμα και το ίδιο το νόημα της ασφάλισης ενός αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2030. Όμως σύμφωνα με τον Dr Michael Taylor, καθηγητή στο τμήμα Χρηματοπιστωτικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Massey University της Ν. Ζηλανδίας, αυτή η πρόβλεψη παραείναι αισιόδοξη. Στην αναφορά του με τίτλο Α Perfect Storm in insurance, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Μια Δραματική Εξέλιξη για την ασφαλιστική αγορά», ο Taylor υποστηρίζει ότι η διαφορά θα φανεί πολύ πιο σύντομα.

«Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η αυτόνομη οδήγηση είναι πολύ ασφαλέστερη από την οδήγηση από άνθρωπο. Από τον Αύγουστο του ’15, όλα τα ατυχήματα στα οποία έχουν εμπλακεί τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Google έχουν πορκληθεί είτε από άλλο οδηγό που έπεσε πάνω τους, είτε, σε μια περίπτωση, από κάποιον που αποφάσισε να πάρει εκείνος τον έλεγχο στα χέρια του». Ωστόσο, ο Taylor τονίζει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ευρεία χρήση των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων για να χρειαστεί να αλλάξει η ασφαλιστική νοοτροπία.

«Οι τεχνολογίες ημιαυτόνομης οδήγησης, που βρίσκονται ήδη σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, θα έχουν σημαντική επίδραση στην ασφαλιστική αγορά πολύ νωρίτερα», αναφέρει. «Τον Απρίλιο του ’15 ένα Audi με τεχνολογία της Delphi διένυσε μόνο του μια απόσταση 3.400 μιλίων (5.470 km) από το Σαν Φρανσίσκο στη Ν. Υόρκη, σε δρόμους από τους οποίους περνούσε για πρώτη φορά, με τον οδηγό να παίρνει τα ηνία μόνο για το 1% της διαδρομής, στους πιο πολυσύχναστους αστικούς δρόμους». Το πλεονέκτημα που έχουν τέτοια αυτοκίνητα έναντι εκείνων της Google, είναι ότι δεν χρειάζεται να κινούνται μόνο σε χαρτογραφημένους και λεπτομερώς καταγεγραμμένους δρόμους.

Πηγή: drive.gr