Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Αχαΐας είναι αυτή που καλύπτεται από τον ορεινό όγκο του Χελμού. Η όμορφη και γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού, ενώ απέχει 87χλμ. Από την Πάτρα και 190χλμ. από την Αθήνα. Η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η άφιξη στα Καλάβρυτα θυμίζει στον επισκέπτη ότι το ταξίδι στην ομορφιά και την ιστορία συνεχίζεται. Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και η ποικιλία της βλάστησης συνδυάζονται αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και την ιστορία των Καλαβρύτων.
Κατά την αρχαιότητα, στη θέση των Καλαβρύτων βρισκόταν η πόλη Κυναίθα που καταστράφηκε από τους Αιτωλούς και ξαναχτίστηκε επί Ρωμαιοκρατίας από τον αυτοκράτορα Ανδριανό. Στις αρχές του 13ου αιώνα πέρασε στα χέρια των Φράγκων ενώ το φρούριο του οποίου ερείπια δεσπόζουν μέχρι σήμερα πάνω από την πόλη των Καλαβρύτων είναι από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Το κάστρο έχει συνδεθεί με την οικογένεια Παλαιολόγων.
Τα Καλάβρυτα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, το Μάρτιο του 1821. Στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 21/03/1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την επανάσταση, υψώνοντας το ιερό λάβαρο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί από τους πολυτιμότερους Εθνικούς θησαυρούς.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανικοί κατακτητές μπήκαν στα Καλάβρυτα και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σημάδεψαν τα Καλάβρυτα. Στις 13/12/1943 τα Ναζιστικά Στρατεύματα εκτέλεσαν όλο των ανδρικό πληθυσμό 14 ετών και άνω και έκαψαν ολοσχερώς την πόλη. Ζωντανό μνημείο των τραγικών γεγονότων είναι ο “Τόπος Θυσίας” στο λόφο του Καπή, και το Δημοτικό σχολείο που στεγάζει το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν τουριστικό θέρετρο όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της προνομιακής τους θέσης και του σπάνιου φυσικού κάλλους. Στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε μοναδικά αξιοθέατα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, πατροπαράδοτους οικισμούς και χωριά, με αποκορύφωμα την απαράμιλλης ομορφιάς φύση που την αγκαλιάζει.
Βόλτα με τον Οδοντωτό
Ο Οδοντωτός ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού και ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Μέσα σε 60 λεπτά καλύπτει την απόσταση 22.350 μέτρων και καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων.
Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων
Το δημοφιλές χιονοδρομικό διαθέτει 12 πίστες και 7 αναβατήρες. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς. Από την Αθήνα: 191 χλμ. Μέσω της Ολυμπίας Οδού που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα. Στο ύψος του Διακοπτού (159οχλμ) στρίβετε από την Εθνική οδό προς Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο. Από την Πάτρα: 93χλμ. μέσω Διακοπτού και 79χλμ. μέσω Χαλανδρίτσας.
Αξιοθέατα
Μονή της Αγίας Λαύρας
Πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, στην πλαγιά ενός λόφου, θα δείτε το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Χτίστηκε το 10ο αιώνα στη θέση Παλαιομονάστηρο, 300 μέτρα πιο πάνω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Εκεί υπάρχει σπήλαιο με πολλές αγιογραφίες. Το σημερινό κτίσμα είναι του 1950. Τη 14η Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολήθηκε, από τους Γερμανούς. Η μονή είναι σήμερα γνωστή γιατί θεωρείται ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Πλήθος κόσμος επισκέπτεται την Αγία Λαύρα για να δει τη μεγάλη συλλογή κειμηλίων από τον αγώνα του 1821. Το σημαντικότερο όμως κειμήλιο είναι η κάρα του αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, την οποία δώρισε στη μονή το 1359 ο Μανουήλ Κομνηνός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στη βάση ενός βράχου, βρίσκεται το Μέγα Σπήλαιο, 10χλμ βόρεια των Καλαβρύτων, πάνω στο δρόμο που ενώνει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Το καθολικό είναι χτισμένο μέσα σε ένα μεγάλο κοίλωμα του βράχου. Διατηρεί τις αγιογραφίες του 1653, τα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα. Σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, έργο του 4ου. Σύμφωνα με την παράδοση, δύο
Θεσσαλονικείς μοναχοί, έπειτα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και οράματα, συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ., η οποία τους οδήγησε στο σπήλαιο όπου ανακάλυψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας.
Το Μέγα Σπήλαιο υπήρξε κέντρο της Επανάστασης του 1821 καθώς από αυτό ξεκίνησαν το 1827 οι ντόπιοι για να αποκρούσουν τον Ιμπραήμ. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές. Οι φωτογραφίες που σώζονται μαρτυρούν πόσο όμορφο ήταν το αρχικό κτίσμα συγκρινόμενο με το σημερινό κατασκεύασμα. Η μονή είναι ανδρική και δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται να προσκυνήσουν και να περιηγηθούν το μουσείο με τα κειμήλια του αγώνα του 1821.
Σουδενά ― Αρχαίοι Λουσοί
Όταν ανεβείτε προς το χιονοδρομικό κέντρο, στο διάσελο του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε μια διασταύρωση. Ο αριστερός δρόμος οδηγεί στο χιονοδρομικό, ενώ, αν συνεχίσετε ευθεία, θα δείτε μπροστά σας την κοιλάδα των Σουδενών. Ο δρόμος κατεβαίνει φιδίσιος και περνώντας από τους Άνω Λουσούς φτάνει στον παραδοσιακό οικισμό των Σουδενών ή Κάτω Λουσών. Θα βρείτε εξαιρετικό μέλι στο εργαστήριο του Γιώργου Γκλαβά το οποίο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τους Άνω και Κάτω Λουσούς. Τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να το επισκεφθείτε, να μείνετε στους πάνω δύο ορόφους που είναι ξενοδοχείο με παραδοσιακή διακόσμηση καθώς και να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής μελιού. Οι Κάτω Λουσοί είναι η πατρίδα του Πετμεζά, οπλαρχηγού του 1821. Σώζεται σε καλή κατάσταση ο πύργος της οικογένειας. Από τους Κάτω Λουσούς μπορείτε να πάτε, μέσω της κοιλάδας, στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Λουσών, όπου υπήρχε ο Ναός της Αρτέμιδος Ημέρας.
Το Κλήμα του Παυσανία – Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης
Βρίσκεται πάνω στο δρόμο Κλειτορίας-Τρίπολης, στο Χάνι Κοτσιολέτη του οικισμού Σελλά, 10χλμ. από την Κλειτορία. Τρεις εντυπωσιακά υπερμεγέθεις κορμοί αναρριχώνται στα υπεραιωνόβια πουρνάρια, δίπλα στο παλιό Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το κλήμα έλαβε την ονομασία αυτή γιατί το επισκέφθηκε ο Παυσανίας για να διαπιστώσει αν όσα λέγονταν για τις πέστροφες του Αροάνιου ποταμού, ότι δηλαδή κελαηδούσαν όπως το πουλί τσίχλα, ήταν αλήθεια.
Σπήλαιο των Λιμνών
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστρία, 16.5χλμ από τα Καλάβρυτα. Έχει μήκος 2χλμ και αποτελείται από 13 κλιμακωτές λίμνες που χωρίζονται από λιθωματικά φράγματα. Είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης, μοναδικό στην Ελλάδα. Τα εξαιρετικά σχήματα και χρώματα καθιστούν το διάκοσμο πολύ εντυπωσιακό. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων νεολιθικής εποχής καθώς και λείψανα κατοίκησης από το 4200 μέχρι το 3000 π.Χ.
Βόλτα στο Χελμό
Ο Χελμός (2.355μ) είναι από τα πιο ωραία βουνά της Ελλάδας και αποτελεί προορισμό για ορειβάτες και περιπατητές όλο το χρόνο. Η ανάβαση στον Χελμό δεν είναι δύσκολη και από την κορυφή της «Νεραϊδοράχης» η θέα είναι φανταστική. Ο ορειβάτης μπορεί να περπατήσει την απόκρημνη χαράδρα της Στύγας και να φτάσει μέχρι τα «Ύδατα Στυγός». Η χλωρίδα και πανίδα του ορεινού όγκου και ο καταρράκτης «Ύδατα Στυγός» αποτελούν ένα μοναδικό βιότοπο. Το χειμώνα θα πάτε στο Χελμό για να κάνετε χειμερινά σπορ και να περπατήσετε στα ορεινά μονοπάτια, σε ένα παραμυθένιο και χιονισμένο τοπίο.
Διαμονή
Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και τις οικονομικές δυνατότητες. Αν μείνετε κοντά στην πόλη των Καλαβρύτων έχετε το πλεονέκτημα ότι μπορείτε πολύ εύκολα να πάτε μια βόλτα εκεί για καφέ και αγορές παραδοσιακών προϊόντων χωρίς να κάνετε πολλά χιλιόμετρα.
Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα 190 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας για το μισό περίπου της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.
Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου (Ολυμπία Οδός), συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια και την άνεση του ταξιδιού και παράλληλα αναδυκνείουν την φυσική ομορφιά του τοπίου από το οποίο διέρχεται.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν την Ολυμπία Οδό με κατεύθυνση την Πατρα θα βγείτε στο κόμβο Καλαβρύτων-Διακοφτού και συντομα θα βρεθείτε στον τελικό σας προορισμό.