Η είδηση βρίσκεται στον τίτλο της ημερίδας, που οργάνωσαν στις 10 Οκτωβρίου με αφορμή το πανευρωπαϊκό #projectEDWARD, η HELLASTRON μέλη της οποίας είναι, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις υποδομές: Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας που απαρτίζουν το σύνολο των αυτοκινητοδρόμων με διόδια της χώρας.
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα πιλοτική εφαρμογή μέτρησης δεικτών επίδοσης (KPI’s) οδικής ασφάλειας, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019 στο οδικό δίκτυο των μελών της HELLASTRON.
Αν και το σύγχρονο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της HELLASTRON ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών σε θέματα οδικής ασφάλειας όταν οδηγούν σε αυτό – σύμφωνα με τα ευρήματα της πρωτοποριακής έρευνας που πραγματοποίησε η HELLASTRON – έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο.
Συγκεκριμένα το 84% των οδηγών αυτοκινήτων φορούν τη ζώνη ασφαλείας, οι 7 στους 10 τηρούν τα όρια ταχύτητας σε ανοικτά τμήματα του δρόμου (στις σήραγγες το ποσοστό πέφτει στο 50%) και ένα εντυπωσιακό 95% των μοτοσικλετιστών φορούν κράνος, ενώ τα μισά παιδιά ταξιδεύουν στα ειδικά παιδικά καθίσματα και 1 στους 3 επιβάτες στο πίσω κάθισμα φορούν ζώνη. Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου όμως, όπου οι 4 στους 10 οδηγούς χρησιμοποιούν τη συσκευή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Ο κ. Σταύρος Σταυρής, Πρόεδρος της HELLASTRON, κήρυξε την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Λ. Οικονόμου. Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, την κομβική σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των παραμέτρων της οδικής ασφάλειας, που καθιστά εφικτή την επιλογή στοχευμένων πολιτικών και δράσεων και της δημιουργίας κουλτούρας οδικής ασφάλειας, που προσφέρει την αποτελεσματικότερη προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ζωής.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (International Road Federation) με έδρα τη Γενεύη, μέλος της οποίας είναι η HELLASTRON, κ. Β. Χαλκιάς και η κυρία Μ. Νιωτάκη, υπεύθυνη ποιότητας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Παύλος Μυλωνάς», εκπροσωπώντας την Πρόεδρο κυρία Β. Μυλωνά.
Ο Πρόεδρος της HELLASTRON κ. Σταυρής έδωσε στη συνέχεια το πλαίσιο στόχων και δράσεων της Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Δ. Παπαγιαννίδη, που ανέλυσε το εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας και του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής Αστυνομικού Διευθυντή κ. Σ. Λάσκου, που αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τις δράσεις της Τροχαίας, ειδικά στον τομέα των στρατηγικής μορφής εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στις μικρές ηλικίες. Την έρευνα της HELLASTRON παρουσίασαν οι κύριοι Κ. Παπανδρέου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ και Χ. Μαλίμογλου, της InVision Consulting.
Την διάσταση του μέλλοντος έδωσε η ειδική παρουσίαση του κ. Quentin Panissod, Foresight Officer του LEONARD, του hub Καινοτομίας και Προοπτικής του Ομίλου VINCI, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όπως π.χ. στην πρόληψη συμβάντων και ατυχημάτων, τη μείωση του χρόνου επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος ή τον «διάλογο» αυτόνομων οχημάτων με τις υποδομές.
Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του εθνικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια και έγινε σειρά ουσιαστικών τοποθετήσεων από τα παριστάμενα στελέχη του κλάδου, ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του IRF κ. Β. Χαλκιά, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο αποκλεισμού από ευρωπαϊκά κονδύλια οδικής ασφάλειας χωρών με μέσο όρο αξιολόγησης ασφαλείας οδικού δικτύου κάτω των 3 (από τα 5 κατά μέγιστο) αστέρων, κάτι που θα ισχύσει μετά την πάροδο μεταβατικής περιόδου τριών ετών.
Κλείνοντας την ημερίδα, που παρακολούθησαν πολλά στελέχη των αρμοδίων υπουργείων και φορέων και των εταιρειών παραχώρησης και λειτουργίας, ο Πρόεδρος της HELLASTRON κ. Σταύρος Σταυρής έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας την τεχνογνωσία, καταγραφική και εφαρμοστική, που η Ένωση και τα μέλη της έχουν αναπτύξει στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της μέτρησης των Κύριων Δεικτών Επίδοσης (KPI’s) για αξιοποίηση και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας και πρότεινε να επαναληφθεί η έρευνα και του χρόνου, ώστε να αποκτήσουμε συγκρίσιμα στοιχεία.
Όλες οι παρουσιάσεις και η έρευνα είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο HELLASTRON Ημερίδα.