Με τη ζωή στον πλανήτη Γη να μην είναι και η καλύτερη δυνατή, λόγω κορωνοϊού, μια εταιρεία από την πόλη Ρίνο της στη Νεβάδα των ΗΠΑ φέρεται έτοιμη να μας ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες.
Ο λόγος για τη Moon Mark η οποία αποτελεί τον επίδοξο διοργανωτή ενός αγώνα οχημάτων, μεταξύ δύο ομάδων, ο οποίος θα διεξαχθεί στο φεγγάρι τον Οκτώβριο του 2021!
Σε ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Moon Mark αναφέρει πως προκειμένου να πετύχει το μεγαλεπήβολο σχέδιό της, συνεργάζεται με την εταιρεία-πρωτοπόρο στην ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, Intuitive Machines, η οποία επίσης λέγεται πως είναι η πρώτη ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία που προσεληνώθηκε με επιτυχία.
Αγωνιζόμενοι σε αυτόν τον μοναδικό αγώνα θα αποτελούν δύο ομάδες απαρτιζόμενες από μαθητές λυκείου, οι οποίοι θα είναι, παράλληλα, υπεύθυνοι τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την κατασκευή των αγωνιστικών οχημάτων.
Βέβαια, οι μαθητές δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στη Σελήνη, αλλά θα ελέγχουν τα οχήματα από τη Γη, μέσω τηλεχειριστηρίου.
Οι δύο ομάδες που θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον μοναδικό… σεληνιακό αγώνα θα προκύψουν μετά από προκριματικούς γύρους, οι οποίοι θα διεξαχθούν στον πλανήτη μας.
Όταν αναδειχθούν οι δύο νικήτριες ομάδες, τότε θα απολαύσουν την πολύτιμη βοήθεια του διεθνούς φήμης Αμερικανού σχεδιαστή αυτοκινήτων, Frank Stephenson, ο οποίος έχει μεγαλουργήσει σε BMW, mini, Fiat, Maserati, McLaren, Lancia και Alfa Romeo.
Ο 61χρονος σχεδιαστής θα τεθεί στο πλευρό των δύο ομάδων, διασφαλίζοντας πως τα δύο αγωνιζόμενα οχήματα θα πληρούν τις προϋποθέσεις για… κόντρες στη Σελήνη.
Τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης των οχημάτων έχουν ήδη σχεδιαστεί από την εταιρεία Lunar Outpost, με τους μαθητές να καθίστανται αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη των υπόλοιπων τμημάτων.
Μόλις τα οχήματα είναι έτοιμα, θα… επιβιβαστούν σε έναν πύραυλο Falcon 9 της Space X και εν συνεχεία θα μεταφερθούν στην επιφάνεια της Σελήνης μέσω του σεληνιακού εκφορτωτή Nova–C της Intuitive Machine.
Ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την τεχνολογία που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του εντυπωσιακού πρότζεκτ. Ειδικότερα, προβληματισμοί αναδύονται αναφορικά με το λεγόμενο “communication lag” και συγκεκριμένα την άμεση απόκριση των οχημάτων στις εντολές των μαθητών.
Την απάντηση δίνει ο Todd Wallach, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moon Mark:
«Προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση των 384.000 χλμ. (σ.σ. απόσταση Γης-Σελήνης), θα χρειαστούν 1,3 δευτερόλεπτα. Στην καλύτερη περίπτωση όταν τα παιδιά πατούν ένα κουμπί, εδώ στη Γη, τότε η εντολή που θα λάβει το όχημα στη Σελήνη θα εκτελεστεί μετά από 1,3 δευτερόλεπτα», ανέφερε ο αισιόδοξος κ. Wallach.
Πηγή: newsauto.gr